Var hittar jag blanketterna?

Blankett för att söka visum till Kina finns på denna sida. Klicka på länken för att öppna den i ett nytt fönster, eller högerklicka på den för att spara till din egen hårddisk.

Det går bra att fylla i blanketten på din dator för att sen skriva ut den. Glöm bara inte att skriva under den! Om du inte lyckas fylla i på datorn kan du istället skriva ut den och fylla i hela blanketten för hand, men skriv väldigt tydligt.

 

Hur ska fotot se ut?

Foto till visumet ska vara ett vanligt passfoto i färg. Nytaget och välliknande med vit bakgrund. Storleken ska vara traditionell passfotostorlek.

En bild utskriven på en vanlig färgskrivare godtas tyvärr inte.

Svart-vita foton är tyvärr inte godkända.

Jag ska besöka Hongkong efter min resa till Kina, behöver jag ett visum med en eller två inresor?

Om du åker till Kina och sedan besöker Hongkong behöver du ett visum med två inresor endast om du planerar att återvända till Kina efter ditt besök till Hongkong. Hongkong, trots att det tillhör Kina, är en särskild administrativ region. Åker man dit så räknas det som att man lämnar Kina. Åker man därefter tillbaks till Kina blir det alltså en ny inresa.

Visum till Hongkong, behövs det?

Visum till Hongkong behövs inte för svenskar om man stannar i max 90 dagar.

Ska du även besöka Kina (fastlandet) så behöver du förstås visum till Kina, men enbart till Hongkong behövs det inte.

Behöver jag visum till Kina när jag bara mellanlandar?

Nej, om du mellanlandar behöver du inget visum under förutsättning att du inte lämnar flygplatsen och att väntetiden innan nästa flyg är max 24 timmar. Om du vill lämna flygplatsen för ett besök i staden under tiden du väntar på ditt flyg, så måste du alltså ha visum.

Om du mellanlandar i Peking eller Shanghai i max 72 timmar och vill besöka staden får du göra det utan att behöva ansöka om visum under förutsättning att det rör som om en transit, det vill säga att du ska vidare till ett tredje land. Observera att du då endast får vistas i Peking eller Shanghai, du får inte resan utanför staden.

Jag har inte svenskt pass. Kan jag få visum till Kina i Sverige?

Ja, absolut. Alla nationaliteter kan söka visum till Kina i Sverige men det krävs att man har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Avgiften för utländska pass är även något högre än för svenska.

Förutom de handlingar som krävs för respektive visumtyp behöver sökande med utländska pass bifoga följande:

  • Personbevis från Skatteverket
  • En extra blankett.
  • En kopia av giltigt uppehållstillstånd (gäller ej nordiska medborgare eller medborgare från andra EU-länder)
  • Kopia av svensk legitimation
  • Intyg från svensk arbetsgivare eller intyg från svensk skola

Observera att sökande med utländska pass (ej svenska) endast kan få visum för en eller två inresor och med en giltigthetstid på max tre månader, oavsett visumtyp.

Hur tidigt kan jag söka visum?

För visum giltiga för en inresa kan du söka tidigast 3 månader innan inresa till Kina. Ska du resa in i Kina den 10 april kan du alltså söka tidigast 10 januari.

Om du ansöker om visum för två inresor så har du 6 månader på dig att resa in i landet.

Om du har bokat din resa till Kina väldigt tidigt, kan du alltså behöva vänta lite med att ansöka om visum. Skickar du in ansökan för tidigt kan du i värsta fall få ett visum som hinner gå ut innan det är dags för dig att åka. Då måste du söka en gång till och betala en ny avgift.

Jag är ute och reser och kan inte söka visum till Kina från Sverige. Hur ska jag göra?

Vi rekommenderar att du hör med den kinesiska ambassaden i det land som du vill ansöka om visum till Kina i hur du ska gå tillväga för att få ett visum.

Ofta kan det gå bra att söka visum på någon ambassad/visumombud utomlands om man går dit personligen, men det är inget som kan garanteras utan det är upp till varje ambassad att bestämma. Säkrast är att planera i förväg och söka visumet redan i Sverige.

Behöver jag gå till kinesiska ambassaden personligen för att söka visum?

Det går inte  att ansöka om visum till Kina direkt hos den kinesiska ambassaden, du måste ansöka genom någon form av ombud.

Ansökan per post brukar ta ca 7-10 dagar och du får ditt pass med visum skickat tillbaks till dig. Det skickas alltid till dig som rekommenderat brev, för att du ska vara säker på att det inte är någon annan än du som tar emot passet. Likaså är det viktigt att du skickar in passet i ett rekommenderat brev, så att brevet inte kommer på avvägar.

Det går inte att ansöka per post direkt till kinesiska ambassaden.